15 december praatcafé over kunst & cultuur in Uden en Landerd

15 december praatcafé over kunst & cultuur in Uden en Landerd – Debatcentrum de Grens organiseert op vrijdag 15 december een praatcafé over de stand van kunst en cultuur in Uden en omgeving. In een gesprek met meerdere betrokkenen kunnen bezoekers wijzer worden over de stand van zaken én kunnen zij in debat over de toekomst.

Tijdens deze middag gaan we met mensen uit de kunst- en cultuurwereld – zowel professionals als amateurs -, de politiek en het aanwezige publiek in gesprek over het belang van kunst & cultuur voor de bestaande gemeentes (Uden en Landerd) en de nieuwe Maashorstgemeente.

Uitgebreide infrastructuur

Maar hoeveel voeling hebben deze organisaties nog met de veranderende wereld? Hoe relevant of interessant is cultuur en kunst nog voor Uden en hoe interessant is Uden voor makers?

 

Afhankelijkheid

De kanttekening hierbij is dat de plaatselijke overheid voornamelijk de grote instellingen subsidiëert en vervolgens deze instellingen vraagt om andere kunst- en cultuurinitiatieven uit de gemeenschap te ondersteunen. Je kunt je afvragen of die laatstgenoemde groepen daarmee niet afhankelijk worden van instituten die die gelden zelf ook goed kunnen gebruiken. En hoe zit het eigenlijk met de individuele kunstenaars? Wordt er wel voldoende aan hén gedacht? Hoe worden zij ondersteund? Of moeten zij het zelf maar uitzoeken? Kortom, is die breed opgezette infrastructuur voor kunst & cultuur in Uden een vloek of een zegen?

 

Veranderende overheid

Hoe zit het trouwens met de terugtrekkende overheid die kunst & cultuur in toenemende mate lijkt over te laten aan de markt. Is kunst & cultuur niet meer dan een marketinginstrument om het imago van de gemeente wat op te poetsen. Of dient het nog een ander doel?

 

De Toekomst

En wat kunnen we verwachten van de nieuwe Maashorstgemeente? Worden de mogelijkheden uitgebreid omdat kunst & cultuur een bijdrage kunnen leveren aan het creëren van verbinding tussen de zes kernen di straks de nieuwe gemeente moeten gaan vormen? Of blijft alles bij het oude?

 

15 december, 13.30 uur in de Pul

Allemaal vragen waarop we 15 december met z’n allen een mogelijk antwoord willen formuleren. Plaats van handeling is De Pul aan de Kapeltraat 13 in Uden. Het begint om 13.30 uur. En de zaal gaat open om 13.00 uur. Iedereen is van harte welkom!

 

Lees ook: ‘Kunst en cultuur zijn perfect geregeld in Uden